Wednesday, 7 August 2013

selamat hari raya abah!

abah,abah tahu tak?
sehari sebelum syawal tiba,ma membawa kami adik beradik jumpa abah kat dungun.abah sedar tak?
lepas subuh kami bertolak,sepanjang perjalanan,ma senyap je.mungkin dia rindukan abah.bila sampai kt tempat abah tu ira tengok ma macam sangat berat nak jumpa abah.setiap langkah ma ibarat dibebani dengan batu yang berat.ira jalan belakang ma.dari jauh ira dapat rasa ma tengah sedih.

bila sampai kt abah,ma suruh kami bersihkan "rumah" abah.sebelum dibersihkan,"rumah" abah penuh dengan rumput2 liar.kami cabut rumput2 yang keliling "rumah" abah.alhamdulillah,sekarang rumah abah dah bersih,tapi rumah abah nampak kering,tiada seri,penuh debu2.lalu ma,ira,dan adik2 siram rumah abah.

abah sedar tak??

lepas tu kami doakan abah supaya abah dipakaikan dengan pakaian ketenangan dan rahmat.abah tahu x?air mata bergenang,tapi disekang sebab ma tak mahu abah tengok dia sedih.

abah tahu tak?

kami semua sayangkan abah walaupun abah dah lama tiada di hadapan kami.dan sayang itu x pernah berubah.

abah,,abah tahu tak?

kami selalu doakan abah.semoga doa2 kami tidak disia siakan.
abah?anak2 abah dah besar.inshaAllah anak2 abah sedang berusaha untuk tunaikan harapan terakhir abah.anak2 abah nak jadi orang berguna.

abah?
hari tu ira terjumpa gambar abah dalam album lama.handsome jugak abah ea..patutlah ma suka.dan kalau ira teringatkan abah,ira suruh ma ceritakan kisah abah dan mcm mana ma boleh kenal abah.rupa2nya abah ni sweetla!romantik.

memori terhenti.abah?kenapa tak menyahut ?kenapa abah tidak sambut kedatangan kami ke "rumah" abah?


tersedar,abah kini sedang dalam jagaan Allah..jadi kami x boleh nak cakap ngn abah,nak bermain ngn abah macam dulu lagi.

kami cuma nak abah tahu,kami sayang abah!

selamat hari raya abah,maafkan anakmu sepanjang anakmu dalam pangkuanmu.

-AL FATIHAH





Tuesday, 16 July 2013

ahlan wasahlan ya ramadhan

salam ramdhanulkareem

"wahai orang-orang yang beriman!kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan puasa itu ke atas orang-orang yang dahulu daripada kamu supaya kamu bertaqwa."(al-baqarah:183)

Alhamdulillah,bertuahnya kita! 
masih lagi diberi peluang untuk mengejar rahmat Allah di bulan yang mulia ini.
semoga Allah juga memperkenankan lalu mempertemukan kita dengan dengan malam yang disebut dalam surah Al-Qadr.ameen

pada hari ni,masa2 yang berlalu terasa begitu pantas.tup2 dah seminggu umat islam menjalani ibadah puasa.puasa ni bukan saja2 ye,tapi untuk melatih diri supaya menjadi hamba Allah yang bertaqwa sepertimana yang disebutkan dalam surah di atas.
teringat kisah Rasulullah ketika Baginda SAW sedang berkhutbah

wahai manusia!
sungguh telah datang kepada kamu bulan yang membawa berkah,rahmat dan maghrfirah.bulan yang paling mulia di sisi Allah.Hari2nya adalah hari yang paling utama,malam2nya adalah malam yang paling utama,saat demi saatnya adalah saat yang paling utama.inilah buan ketika kamu diundang menjadi tetamu Allah dan dimuliakanNya.Di bulan ini,nafas2mu menjadi tasbih,tidurmu dijadikan ibadah,amal2mu diterima dan doa2mu dimakbukan

Subhanallah,tabarakallah!

so,sangat bertuahla kan kita berada di zon yang penuh barakah ni.tapi buan ni hanya 30 hari dalam setahun.sekejap je.amat rugi kalau hari2 yang berlalu di bulan ini diisi dengan perkara yang sia2 kan?belum tentu lagi tahun depan kita bakal berjumpa lagi dengan shahrulbarakah ni.

dengan ni,kepada sesiapa yang mengenali diri ini,salam kemaafan dihulur jika telah banyak salah dan silap yang teah dibuat sama ada secara sengaja atau tidak.

semoga bulan ini memberikan kita semangat baru untuk kita terus bermujahadah di jalan yang diredhai-Nya,inshaAllah!


Allahualam,wassalamualaikum wbt

Monday, 1 July 2013

sabar itu jihad!

bukan senang nak bersabar

makin kuat ujian,makin kuat lagi mujahadah untuk kita bersabar.tapi itulah aturan hukum Allah

sebab itu Allah jadikan dunia ini hanya sementara.akhirat selamanya
di dunia,manusia ditimpa pelbagai ujian untuk diuji tahap kesabaran.bila kita mampu bersabar,itu membuktikan kita mampu untuk bermujahadah dengan iman.

dan ujian itu hanyalah sementara,manakala ganjaran di sebalik ujian tu kekal,unlimited di akhirat sana.jadi amatlah rugi kalau kita sendiri tidak mampu bersabar untuk yang sementara demi mendapat kebaikan yang kekal dan sempurna.Allahualam


"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat;dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk."(al-baqarah:45)

"Adakah kamu mnyangka kamu akan masuk syurga padahal belum lagi nyata kepada Allah orang-orang yang berjihad di antara kamu dan (belum lagi) nyata orang-orang yang sabar."(al-imran:142)

"..Allah sentiasa mengasihi orang-orang yang sabar."(al-imran:146)

Thursday, 20 June 2013

pengorbanan mereka

Alhamdulillah,setelah berhempas pulas akhirnya selamat menamatkan tahun kedua belajar  di sini.dan rindu kepada ma ,papa adik2,saudara mara kat malaysia semakin kuat.hanya Allah yang tahu betapa kuatnya rindu ini.tidak lupa rindu buat allahyarham..inshaAllah pusaramu akan kulawati ..

dalam renungan,ku teringat pesan arwah ."kak ira,besar nanti jadi orang berguna,jangan tinggal solat,jadi anak solehah".walaupun dah lama abah pergi,namun pesanan allahyarham tetap akan ku ingat .walaupun cuma 7 tahun merasa kasih sayang dari seorang abah,namun dalam waktu yg singkat itulah telah banyak pengorbanan abah.abah,semoga dirimu berbahagia di sana.inshaAllah kami di sini akan cuba jadi anak yg soleh,akan selalu doakanmu abah

sejak abah pergi,ma yang akan ganti tempat abah.Allah..cepatnya masa berlalu,.terasa bagai baru semalam ma kejutkan anak2 untuk ke sekolah.terasa baru semalam ma buatkan susu sebelum kami ke sekolah,terasa baru semalam ma hulurkan wang untuk berbelanja..
ma,besarnya pengorbananmu tidak terbalas,tingginya sabarmu tidak terhingga.,kuatnya kudratmu tidak terbatas.di hadapan anak2 sentiasa berwajah ceria,namun ku tahu di sebalik cerianya wajahmu terselit seribu kesakitan.ya,kesakitan yang ma tanggung untuk kami.kami tahu ma.kami tahu.terima kasih ibuku

ira rindu untuk memelukmu ma!sudah lama tidak merasa eratnya pelukan ibu.saat kepala ini menongkat di bahumu,itu adalah saat yang paling bermakna dalam diriku.rindu,rindu,rindu..

dan kehadiran papa dalam keluarga sedikit sebanyak meringankan bebanmu menyara kami.papa,walaupun kami ni bukan anak kandung papa,tapi layanan papa terhadap kami ibarat layanan seorang ayah terhadap anaknya sendiri.memberi kami makan,wang belanja,masak buat kami,kemas bilik kami.dengan adanya papa ,ma kini semakin bahagia.namun,dalam diam hatinya tetap merindui arwah abah.

kadang2 diri terasa sangat malu dengan Allah.betapa banyaknya nikmat yang Dia kurniakan,namun sedikit sekali hati ini bersyukur.astaghfirullah..jika buka rahmat yang Allah curahkan,tidak mungkin tautan kasih sayang antara kami menjadi erat.semoga ikatan inilah yang akan membawa kami ke syurga

kepada ma,abah,papa
inshaAllah kak ira,ijad,adik ika akan cuba jadi anak soleh dan berjaya di mata ma,papa,abah dan juga di hadapan Allah kelak.dunia ini hanya sementara,di akhirat itulah yang kekal.dan semoga Allah izinkan kita untuk bersatu kembali di akhirat nanti.

*nantikan anakmu

wasalam

Tuesday, 11 June 2013

bot dan hati



bismillahirahmanirahim..



kadang2 kita terlalu mengejar duniawi sehingga kita lupa sebenarnya hati kita telah menjadi sebuah bot yang bocor dan lautan dunia telah memenuhi bot tersebut sehingga bot tersebut semakin tenggelam.semakin tenggelam dan semakin tenggelam jika terus dibiarkan .sehingga kita tidak sedar yang bot itu telah pun berada di dasar lautan yang paling gelap sehingga cahaya matahari tidak mampu nak tembusi kegelapan tu.

dan hati itu mula terperangkap dengan dosa2 dan cintakan dunia/wahnan.dan kadang2 kita akan rasa down kerana dikelilingi KEGELAPAN.kita tiada arah untuk dituju,gelap.gelap.tiada cahaya untuk menyuluh jalan pulang.namun itu bukanlah pengakhiran sesebuah kehidupan..

kerana kegelapan malam pun akhirnya kembali disinsing fajar.. :)

selagi hati masih lagi berdetak,kita masih lagi punya jalan keluar dari kegelapan.kadang2 kegelapan dasar laut itu hanyalah perhentian atau turning point buat kita.di situlah hati kita akan menemui mutiara and get rise up!rise up towards the light..jika waktu itu kita mencari pemilik hati itu,kita akan menemuinya dan Dialah yang akan menaikkan kita kembali ke permukaan.dan akhirnya menggantikan kegelapan kepada cahaya(keimanan).

-Yasmin Mogahed-

dari analogi sebuah bot dan lautan ni ,amat sesuai dengan firman Allah

"Allah adalah penolong bagi orang-orang beriman,Allah mengeluarkan mereka dari KEGELAPAN-KEGELAPAN  menuju CAHAYA.."(al-baqarah:257)

analogi taubat

ibn Qayyum pernah berkata;
Syaitan sangat gembira sewaktu Nabi Adam as diturunkan ke dunia dari syurga.
tapi syaitan tidak tahu yang seorang penyelam dasar boleh kutip banyak mutiara yang boleh bawa banyak keuntungan.
itulah taubat :)

Allahualam



Sunday, 2 June 2013

berniqab itu terrorist?

Alhamdulillah..sejuk hati melihat ramai sahabat yang dah start pakai purdah,berniqab

kadang2 terlintas juga pertanyaan di hati..

dorang dah start berniqab,tapi diri yang menaip ni bila lagi?(huhu..)

tapi itulah,keadaan di sini(moscow) sangat tidak selamat bagi yang berniqab..
*akan di cop oleh russian sbg terrorist.

even orang mesir yang dulunya berniqab,terpaksa menanggalkan niqabnya bila menetap di moscow...

dan pesanan buat sahabat yang berniqab,yang berhajat untuk melanjutkan pelajaran di moscow..tak kiralah bidang pape pun,diharapkan agar antum berfikir betul2 dan istikharahlah :)

oh russian,we're muslims,we're just like we're.we are not terrorist!




Saturday, 1 June 2013

semoga Allah bersama

dalam hati yang rendah ku panjatkan syukur padaMu wahai Rabb yang tiada kuasa yang mampu menandingi kuasaNya

Alhamdulillah,segala puji bagiMu yang memiliki apa yang di langit dan di bumi
Alhamdulillah,segala puji bagiMu yang Maha Mengetahui  akan perihal setiap makhluk
Alhamdulillah,segala puji bagiMu yang Maha Mengetahui segala isi hati!
Alhamdulillah,alhamdulillah,alhamdulillah!

pujian ku panjatkan buatMu ya Rabbi

dahulunya ku sangka dia seorang yang susah untuk menerima
dahulunya ku sangka dia seorang yang susah untuk berubah dan diubah


rupanya apa yang kurasakan kini menjadi sebaliknya
dia kini semakin matang
semakin bijak mengorak langkah
semakin giat menuju tarbiyyah fi sabilillah

dia kini
membuatku ter'impressed'
membuatku sedar
 yg nilai doa yang tidak putus2 akhirnya akan dimakbulkan jua.subhanAllah..

semoga Allah melindungimu,
semoga Allah merperkukuhkan lagi iman di dalam hatimu
semoga Allah terus membimbingmu
semoga Allah menjadikanmu seorang rijal/pemuda seperti Khaleed al walid,seperti Umar al-Khattab dan seperti Said bin Amir.

amin,amin tsumma amin..

Friday, 31 May 2013

jadilah seperti rumah api

Rumah api itu..


 jika kita melawat bandar2 yang tepi2 pantai .,pulau ke,.
cuba kita cari rumah api..
apa yang kita akan nampak dari rumah api tu??
ciri2??

-tinggi
-cahayanya terang dan berkelip2 pada puncaknya
-setiap 2,3 minit cahayanya akan berkelip-kelip



ok ciri2nya dah kenal pasti,so apa pula tujuan rumah api ni dicipta,dibina?
takkanla saja2..mesti ada specific purpose ni
mungkin akan ada yang bagi jawapan

rumah api ni dicipta sebagai guider
sebagai petunjuk,panduan kepada kapal untuk sampai ke pelabuhan,untuk sampai ke destinasi yang dituju.
betullah tu,sebab itulah di puncaknya ada cahaya yang sangatlah terang!

ok,cerita sikit pasal rumah api ni.
agak2 rumah api ni still bercahaya lagi tak walaupun time tu tiada kapal?jawapannya pasti!rumah api tersebut tetap akan bercahaya.cuba kita tengok rumah api tu pada pukul 3 pagi,still on light!
walaupun time winter,time air membeku.rumah itu tetap akan menyala,menyala dan menyala.

ANTUM NAMPAK TAK MESEJ YANG ANA NAK SAMPAIKAN DI SEBALIK RUMAH API NI?huhu

still blur?tak jelas?

oklah,kita just go to the point je :)

rumah api yang sentiasa bercahaya tak kira walau apa jua keadaan,maksudnya rumah tersebut berterusan dalam dakwah.
dakwah kepada apa?
dakwah kepada kapal2 yang akan berlabuh.

keadaan ni samalah dengan sunah terbesar Rasulullah SAW(dakwah).

orang mendengar ke,orang tidak mendengar ke,.
seorang je ke yang mendengar..
atau beribu2 yang mendengar
orang bantah
orang terima
orang pulau
orang ganyang
orang sepak
orang sanjung
orang ..orang pape jelah

dakwah Baginda SAW tetap diteruskan,
tetap memberi bimbingan kepada sekeliling,kepada para sahabat dan kepada umat Baginda SAW khususnya.kitalah tu :)

mana tahu kan,.dalam usaha dakwah tu..tetiba adalah sebuah 'kapal' yang tersesat
.lalu 'kapal' tersebut bertemu dengan 'rumah api' yang akhirnya dijadikan panduan untuk tiba ke destinasi

kadang kala kita tak sedar pun ,rupanya dah ramai yang jadikan rumah api tu sebagai panduan untuk ke jalan yang benar..

semestinya dorang akan cakap yang rumah api itulah yang telah menunjukkan mereka jalan yang benar..subhanAllah

so walau apa jua keadaan kita,dakwah tu perlulah berterusan.
jalan dakwah tidak mudah;
kadang2 angin ribut datang membadai;
hujan panas menyerang dari segenap arah
tapi itulah jalan sama yang pernah dilalui Rasulullah SAW satu ketika dulu.

kini,walaupun Baginda dah tiada di depan mata..tapi biarlah dakwah Baginda tetap utuh dipikul oleh umat Baginda,dipikul oleh khairul ummah!inshaAllah..

jangan sampai bila usaha dakwah kita tidak dapat sambutan,tiada sokongan..
buat status2 islamik dalam fb,twitter,line tapi x dapat sambutan,xde yang like,kita give up,menyerah,fed up,rasa sia2.jangan pernah rasa begitu wahai sahabat!

apapun kebaikan yang kita buat,jangan dipandang nilaian manusia,tapi renungla nilaian Allah dan seluruh penghuni langit atas apa yang kita usahakan

jangan dipandang letihnya dakwah,tapi renunglah redha Allah atas apa yang kita buat :)

inshaAllah sama2 tajdid,perbaharu niat balik :)

together we stand
fall we never
stand for Islam
for Allah
and for the Messenger of Allah!

ok,kali ni dah jelas lom mesej yang ingin disampaikan?harap2 sampailah..

semoga Allah menjadikan kita 'rumah api' yang sentiasa menjadi petunjuk kepada yang hak,inshaAllah.

wasalam

Monday, 27 May 2013

Titanic

hari ni nak berkongsi sal titanicla..mostly ramai kan dah tahu sal kisah dan sejarah titanic ni?1 kisah benar ,hangat diperkatakan sehingga hari ini.


tapi di sebalik cerita ni..Allah bagi amaran kat kita.amaran apa?
baca ni :)



1912,pabila kapal titanic siap dibina,maka bermulalah pelayaran orang kaya2(dari kelas 1 sampai kelas 3) dari Liverpool ke  Newyork.sebelum pelayaran,salah seorang dpd kapten telah ditanya..

"do you think that your ship will not be sink in the middle of ocean?"

dan arrogantly dia menjawab..

"even if God wanted to sink it,.he couldn't sink it."

tanpa disedari,si 'jabbar' ini  telah mencabar kekuasaan Allah!


jadi,bermulalah pelayaran mereka merentasi laut Atlantik
sepanjang pelayaran  ,mereka berhibur,spending the night among the wealthiest people.
dan pada malam tu,kabus sangat tebal di hadapan,mereka semua tahu yang cuaca sangat sejuk,so there could be probably an iceberg ahead!

tetapi Allah pegang hati mereka,Dia telah membuatkan  pengemudi kapal berkata ,"aah,tak payah risaulah!its titanic!what can iceberg gonna do on Titanic?!"kapal ni besar kot........(hee..ayat sendiri)
"jika perjalanan diteruskan ,takde pape yang berlaku,even titanic boleh hancurkan puncak iceberg,"fikirnya..

jadi Allah telah membuatkan dia percaya dengan fikirannya lalu perjalanan diteruskan....pada malam yang gelap......penuh kabus..sejuk.tapi di dalam perut kapal hangat dengan hiburan,dancing.mereka tidak sedar yang sakaratulmaut menanti .

Dan akhirnya Titanic bumped dengan iceberg,and antum sume tahu kan..sebelum pengemudi kapal membuat keputusan untuk teruskan perjalanan,beberapa orang pengemudi kapal yang lain berkata..
"kamu tahu kan ini tak selamat," dan dia membalas.. "hey don't worry man,all gonna be well."

*maaflah..kalau guna bahasa rojak!(english+melayu) :D

dan akhirnya.....BAMMMMMM!they hit the iceberg.

dan suasana dalam perut kapal...
mereka masih lagi melayan music,dancing,ada yang tidur ,chef2 tengah masak..

dan beberapa minit selepas tu..pengemudi pun bersuara.

"WE"RE GOING DOWN!"

air mula masuk,bermula dari cabin bawah...menjadikan kapal semakin berat.makin berat,makin berat,makin hilang kestabilan.sebahagian kapal telah tenggelam sepenuhnya manakala sebahagian yang lain menaik ke atas,menyebabkan akhirnya kapal tersebut terbelah dua!ya,kapal yang kuat!kapal yang dijamin tidak akan tenggelam!kapal yang menjamin kemewahan,hiburan!akhirnya karam di tengah lautan Atlantik!



hanya disebabkan oleh iceberg..



mudah je Allah nak balas kan?once He said,"kun fayakun",nothing ,no one,no any creatures can deny.
itulah balasan Allah terhadap mereka yang lalai,lebih2 lagi terhadap orang yang berani mencabar kuasa Allah!orang yang merasa dirinya Jabbar,dan dalam sekelip mata Allah tunjukkan siapakah Al-Jabbar yang sebenarnya.Allahu akbar!

hancur sudah sebuah kapal kebanggaan ..
di manakah kapten yang buat pernyataan "even God couldn't sink this ship." ?
dan itulah Allah,yang memberi amaran kepada seluruh makhluk..jangan sesekali mencabar kuasa Allah!

"katakanlah ,barangsiapa yang berada dalam kesesatan,biarlah Tuhan Yang Maha Pengasih melanjutkan baginya satu tempoh yang tertentu hingga apabila mereka melihat apa yang dijanjikan kepada mereka,baik azab mahupun kiamat,maka mereka akan mengetahui siapa yang lebih buruk kedudukannya dan lebih lemah penyokong-penyokongnya."(Maryam:75)

"Dan kembalilah kamu kepada Tuhanmu dan berserah dirilah kepadaNya sebelum datang azab kepadamu,kemudian kamu tidak dapat ditolong."(Az-Zumar:54)

Allahualam..sekadar berkongsi :)




Friday, 24 May 2013

bicaraHati


mungkin belum sampai masanya lagi untuk diri ini melangkah lebih jauh

kerana cintaku pada Penciptaku masih lagi nipis,
kerana masih banyak dosa yang perlu ditebus
kerana perjuanganku dalam agama masih lagi goyah
kerana masih banyak bakti terhadap kedua ibu bapa yang belum terlunas

jadi bagaimana mungkin aku boleh bersedia ke arah alam itu?


jika cinta itu hadir..

biarlah cinta itu hadir keranaNya,bukan kerana nafsu
biarlah cinta itu datang sebagai bimbingan yang memimpinku kepada rahmatNya,bukan ke arah murkaNya
biarlah cinta itu dilabuhkan terlebih dahulu kepada Yang Maha Pencinta
biarlah cinta itu berteraskan batu-bata keimanan
biarlah cinta itu menjadi saksi cinta kita terhadap Allah!

jika masa itu telah tiba..
akan ku terima ,
walau siapa jua dirimu
apapun keadaanmu,
kerana ku yakin,itulah imam yang Allah amanahkan untukku  :)

#biarlah masa yang berbicara




"tali iman yang paling kuat adalah cinta kerana Allah dan benci kerana Allah"[HR At-Tarmizi]




Thursday, 2 May 2013

cinta Allah vs cinta dunia

sekadar perkongsian..dan renungan bersama :)

dalam satu situasi..

hari tu kita keluarkan duit dari bank,banyak!duit tu banyak ,++RM 100000
***sebagai contoh untuk......... persiapan kahwin.?? :) ***

last2 duit yang kita keluarkan hilang, KENA CURI!

apa perasaan waktu tu?

mestilah..em..

  • sedih
  • lost mood
  • jatuh sakit sebab terlampau memikirkan duit yang hilang
  • menangis,meratap kehilangan duit tu
  • gila...mungkinkah??
tapi ,on the other side..

cuba bayangkan yang  kita dah lama tinggalkan solat subuh!dalam seminggu tu sekali je dia solat subuh..

adakah kita menangis sebab tinggalkan solat tu?
ada ke kita jatuh sakit sebab rasa bersalah dengan Allah?
ada ke kita lost mood sebab terasa kekosongan dalam diri disebabkan tak solat??

Allah,jarang sekali nak merasakan perasaan tu.sangat susah..
nak menitiskan air mata kerana Allah sangat susah!
kenapa?

kenapa sahabat?

kerana,itu tandanya dalam hati kita telah dipenuhi dunia..

yup,CINTA KEPADA DUNIA yang bermaharaja dalam hati,cinta yang tersangat kuat..
buktinya,kita mampu menangis kerana kehilangan duit ,daripada kehilangan berkat solat subuh itu sendiri.

#semoga ana dan sahabat bukanlah termasuk dalam "kita"

sahabat,di saat kematian kita..ada 3 perkara yang akan iringi kita ke kubur;
-->harta kita
-->keluarga kita
-->amal kita

dan dalam ketiga-tiga tu,2 akan pergi..hanya 1 yang tinggal bersama2 kita..itulah,AMAL kita sewaktu kita hidup.

Dari Zaid bin Tsabit ra,beliau berkata,"kami mendengar Rasulullah SAW bersabda:
barangsiapa yang (menjadikan) dunia tujuan utamanya,maka Allah akan mencerai beraikan urusannya dan menjadikannya miskin/tidak pernah merasa cukup apa yang di hadapannya,padahal dia tidak akan mendapatkan duniawi melebihi apa yang Allah tetapkan baginya.Dan barangsiapa yang menjadikan akhirat niat utamanya,maka Allah akan menghimpunkan urusannya,menjadikannya kaya/merasa cukup dalam hatinya dan duniawi datang kepadanya dalam keadaan rendah(tidak bernilai)."
HR Ibn Majah

“Ketahuilah,sesungguhnya kehidupan dunia itu hanyalah permainan dan sendagurauan,perhiasan dan saling berbangga di antara kamu serta berlomba dalam kekayaan dan anak keturunan..." ( Al-Hadiid [57]:20)


Cinta dunia adalah sesuatu yang sangat berbahaya. jom renungi sabda Rasulullah saw : 

“Kalau begitu, bergembiralah dan berharaplah memperoleh sesuatu yang melapangkan diri kalian. Demi Allah, bukan kemiskinan yang aku khuatirkan akan menimpa diri kalian. Akan tetapi, aku khuatir jika dunia ini dibentangkan untuk kalian sebagaimana ia dibentangkan untuk orang-orang sebelum kalian sehingga kalian berlomba sebagaimana mereka berlomba, dan akhirnya kalian hancur sebagaimana mereka hancur.” (Hadits riwayat Muslim) 

fi akhiran..
sama2 didik hati,jadikan dunia ni sebagai tempat persinggahan untuk menanam segala amal..han hasilnya boleh dituai saat kita berjumpa menghadap Allah SWT.inshaAllah..


#untuk diri sendiri terutamanya

wasalam alaikum




Monday, 29 April 2013

pabila sekian lama kita tidak berjumpa..

Adik mendakap kakak,adik tersenyum..

kakak sambut pelukan adik..

eh ,adik dah boleh jalan!

sukanya kakak!

eh,adik dah gemuk!

tembamnya adik..hampir je kakak tak kenal..

adik ajak kakak jalan2 kan..

lalu kakak bawa adik jalan2,kita lalu kat kedai makan..adik minta air milo.

"air,air,air"
eh,adik dah boleh bercakap??

gembiranya kakak!

********************************************

lalu kakak buka mata,akak mencari adik.mana adik?tadi adik cakap nak air milo?
mana adik......akak x puas lagi nak jalan2 dengan adik.tanpa akak sedar,air mata menitis.

dan waktu tulah akk tersedar yang saat kita bersama adik itu hanya mimpi.sekali lagi kakak mimpikan adik..

semoga mimpi itu yang datangnya dari Allah mengkhabarkan keadaan adik sekarang.adik yang sekarang ni dah boleh bercakap,gemuk,chubby.kakak rindu adik..tunggu kakak kat sana ye dik?!jika Allah izinkan,kita akan berjumpa!semoga Allah tempatkan adik dalam kalangan orang2 yang dikasihiNya.amin..


huhu

Sunday, 21 April 2013

perang badar

Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu (yang sempurna imannya) ialah mereka yang apabila disebut nama Allah (dan sifat-sifatNya) gementarlah hati mereka; dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayatNya, menjadikan mereka bertambah iman, dan kepada Tuhan mereka jualah mereka berserah. (al-anfal:2)


Assalamualaikum.
baru lepas tengok Umar Series ,dan paling tertarik kat part waktu tercetusnya perang badar.menarik sebenarnya perang ni,sangat menarik!nak tahu,jom baca lagi...

perang ni berlaku pada 7 Ramadhan 2H (17 Mac 624 M) di antara Mekkah dan Madinah dan merupakan perang pertama dalam islam

Kerisauan Rasulullah SAW

kenapa?

  • Baginda baru sahaja 2 tahun di Madinah
  • jumlah para sahabat ansar juga lemah
tujuan
Pada mulanya,Rasulullah dan para sahabat hanya mencegah  kafilah dagang Abu Sufyan yang dipercayai menggunakan harta kaum muslimin di Makkah sewaktu mereka berdagang ke Madinah.

keadaan ini mengundang rasa tidak puas hati dalam diri Rasulullah SAW,lalu Baginda SAW bertindak untuk mencegah kafilah tersebut dan menuntut hak mereka.

Dhamdham dihantar ke Makkah untuk memohon bantuan dpd Abu Jahal.lalu Abu Jahal bangkit membawa seramai 1000 tentera dan bout 100 pasukan berkuda.

keadaan ini membuatkan Rasulullah menjadi risau kerana waktu tu tentera mukimin hanyalah 313 orang,2ekor kuda,70 unta dan mereka tidak mempunyai kelengkapan perang yang lengkap seperti baju besi,topi.

salah seorang daripada tentera ansar,Miqdad berkata kepada Rasulullah SAW:
"Wahai Rasulullah SAW,laksanakanlah apa yang telah Allah perintahkan kepadamu,demi Allah kami sentiasa bersamamu.Kami takkan berbicara sepertimana perkataan bani israel terhadap Nabi Musa as ,"pergilah kamu bersama Rabbmu dan berperanglah kamu berdua,kami semua hanya duduk di sini sahaja (Miqdad membacakan surah al-Maidah:24).akan tetapi  kami berkata,pergilah kau bersama Rabbmu dan berperanglah kamu berdua,sesungguhnya kami menyertai kamu."

mendengarkan pengakuan dari Miqdad,Rasulullah kembali ceria dan bersemangat

sewaktu perperangan tercetus,tentera mukmin telah dibantu dengan 1000 malaikat yang diturunkan Allah,seperti yang dinyatakan dalam surah al-anfal.

(Ingatlah) ketika kamu memohon pertolongan kepada tuhan kamu, lalu Dia perkenankan permohonan kamu (dengan firmanNya): "Sesungguhnya Aku akan membantu kamu dengan seribu (bala tentera) dari malaikat yang datang berturut-turut.

Dan Allah tidak menjadikan (bantuan malaikat) itu melainkan sebagai berita gembira dan supaya hati kamu tenang tenteram dengannya. Dan kemenangan itu pula hanyalah dari sisi Allah. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.

(Al-Anfal:9-10)


Daripada 1000,berpecah kepada 2 kumpulan :kanan dan kiri
bahagian kanan diketuai oleh Malaikat Jibril as manakala bahagian kiri diketuai oleh Malaikat Mikail as.
jibril as juga diriwayatkan menunggang kudanya yang bernama Haizum.dalam peperangan tersebut,tentra mukmin sebenarnya sedar akan kehadiran dari tentera misteri yang tidak dikenali namun akibat sibuk melawan musuh,mereka mendiamkan diri.

Melalui pertolongan dari Allah,akhirnya tentera mukmin menang walaupun hanya dengan 313 orang.Abu Jahal,musuh utama Rasulullah SAW antara yang terbunuh.Kemenangan tentera Rasulullah SAW menandakan kuasa baru telah bangkit di Semenanjung Arab.

so daripada kisah perang ni sendiri banyak pengajaran yang kita dapat ambil .antaranya .,

  • yakinlah dengan pertolongan Allah jika kita di jalan yang benar dan di jalan agama Allah.jika kita menolong agama Allah,Allah pasti akan menolong kita
  • jangan mudah berputus asa dengan kekurangan yang dimiliki,kerana Allah hanya memandang hati yang sentiasa bergantung kepadaNya
  • semangat juang yang tinggi perlu dalam menghasilkan natijah yang excellent!

Saturday, 6 April 2013

kisah teladan:Said bin Amir

Said bin Amir,antara sahabat yang sanggup menggadai kesenangan di dunia untuk akhirat.


Anak muda ini, adalah satu dari ribuan orang yang keluar ke daerah Tan’im di luar Makkah atas undangan para pemuka Quraisy untuk menyaksikan hukuman bunuh atas Khubaib bin Adi, salah seorang shahabat Muhammad setelah mereka menangkapnya dengan cara licik.Khubaib ditangkap kerana orang Quraisy berdendam terhadap kaum Muslimim di atas kemenangan islam dalam perang Badar
Sebagai pemuda yang kuat dan tangguh, Said mampu bersaing dengan orang-orang yang lebih tua umurnya untuk berebut tempat di depan, sehingga dia mampu duduk sejajar di antara para pemuka Quraisy seperti Abu Sufyan bin Harb, Shafwan bin Umayyah dan lain-lainnya yang menyelenggarakan acara tersebut.
Manakala rombongan orang dalam jumlah besar dengan seorang tawanan mereka tersebut telah tiba di tempat yang sudah disiapkan untuk membunuhnya, si anak muda Said bin Amir al-Jumahi berdiri tegak memandang Khubaib yang sedang digiring ke tiang salib. Said mendengar suara Khubaib di antara teriakan kaum wanita dan anak-anak, dia mendengarnya berkata, “Bila kalian berkenan membiarkanku shalat dua rakaat sebelum aku kalian bunuh?”
Said melihat Khubaib menghadap kiblat, shalat dua rakaat, dua rakaat yang sangat baik dan sangat sempurna.
Said melihat Khubaib menghadap para pembesar Quraisy dan berkata, “Demi Allah, kalau aku tidak khawatir kalian menyangka bahwa akumelambatkan solat karena takut mati niscaya aku akan memperbanyak lagi solatku.”
Kemudian Said melihat kaumnya dengan kedua mata kepalanya mencincang jasad Khubaib sepotong demi sepotong padahal Khubaib masih hidup, sambil berkata, “Apakah kamu ingin Muhammad ada di tempatmu ini sedangkan kamu selamat?”
Khubaib menjawab sementara darah menitis dari jasadnya, “Demi Allah, aku tidak ingin berada di antara keluarga dan anak-anakku dalam keadaan aman dan tenang sementara Muhammad tertusuk oleh  duri.”
Di saat itu Said bin Amir melihat Khubaib mengangkat pandangannya ke langit dari atas tiang salib dan berkata, “Ya Allah. balaslah mereka satu persatu, bunuhlah mereka sampai habis dan jangan biarkan seorang pun dari mereka hidup dengan aman.”
Akhirnya Khubaib pun menghembuskan nafas terakhirnya, dan tidak ada seorang pun yang mampu melindunginya dari tebasan pedang dan tusukan tombak orang-orang kafir.
Orang-orang Quraisy kembali ke Makkah, mereka melupakan Khubaib dan kematiannya.
Namun tidak dengan anak muda yang baru tumbuh ini, Said bin Amir, Khubaib tidak pernah terbenam dari benaknya sesaat pun.
Said melihatnya dalam mimpinya ketika dia tidur, membayangkannya dalam khayalannya ketika dia terjaga, berdiri di depannya ketika dia solat dua rakaat dengan tenang dan tenteram di depan kayu salib, Said mendengar bisikan suaranya di kedua telinganya ketika dia berdoa atas orang-orang Quraisy, maka dia khawatir sebuah halilintar akan menyambar atau sebuah batu dari langit akan jatuh menimpanya.
peristiwa kematian Khubaib mengajarkan sesuatu kepada Said
persoalan besar yang belum dia ketahui selama ini.
Peristiwa kematian Khubaib mengajarkan kepadanya bakwa kehidupan sejati adalah jihad di jalan akidah yang diyakininya sampai maut
"Dan berjihadlah kamu di jalan Allah dengan jihad yang sebenar-benarnya.."(al-Hajj:78)
peristiwa tersebut mengajar Said bahawa iman yg terpancang kuat boleh melahirkan dan menciptakan keajaiban-keajaiban. 


Pada saat itu Allah SWT membuka dada Said bin Amir kepada Islam, maka dia berdiri di hadapan sekumpulan orang banyak, mengumumkan bahwa dirinya berlepas diri dari dosa-dosa dan kejahatan-kejahatan orang Quraisy, meninggalkan berhala-berhala dan patung-patung dan mengikrarkan diri sebagai seorang muslim.
Said bin Amir al-Jumahi berhijrah ke Madinah tinggal bersama Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, ikut bersama beliau dalam perang Khaibar dan peperangan lain sesudahnya.
Manakala Rasulullah SAW yang mulia dipanggil menghadap  Rabbnya dalam keadaan ridha, Said bin Amir tetap menjadi sebilah pedang yang terhunus di tangan para khalifah Nabi SAW , Abu Bakar dan Umar radhiyallahu ‘anhum. Said bin Amir hidup sebagai contoh menawan lagi mengagumkan bagi setiap mukmin yang telah membeli akhirat dengan dunia, mementingkan ridha Allah dan pahalaNya di atas segala keinginan jiwa dan hawa nafsu.
Dua orang khalifah Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam mengenal kejujuran Said radhiyallahu ‘anhu, dan ketakwaannya, keduanya mendengar nasihatnya dan mencamkan kata-katanya.
Said datang kepada Umar bin al-Khatthab r.a & di awal khilafahnya, dia berkata, “Wahai Umar, aku berpesan kepadamu agar kamu bertakwa kepada Allah dari manusia clan jangan takut kepada manusia dari Allah. Janganlah kata-katamu berbeza dengan perbuatanmu, karena kata-kata yang baik adalah yang dibenarkan oleh perbuatan. Wahai Umar, perhatikanlah orang-orang di mana Allah Ta’ala menyerahkan perkara mereka kepadamu dari kalangan kaum muslimin yang dekat maupun yang jauh, cintailah untuk mereka apa yang kamu cintai untuk dirimu dan keluargamu, bencilah untuk mereka apa yang kamu benci untuk dirimu dan keluargamu, hadapilah kesulitan-kesulitan untuk menuju pada kebenaran dan jangan takut karena Allah terhadap celaan orang-orang yang mencela.”
Maka Umar menjawab, “Siapa yang mampu melakukannya wahai Said?”
Said berkata, “Hal itu bisa dilakukan oleh orang-orang sepertimu yang Allah Ta’ala serahi perkara umat Muhammad dan di antara dia dengan Allah tidak terdapat seorang pun.”
Pada saat itu Umar mengundang Said untuk membantunya, Umar berkata, “Wahai Said, aku menyerahkan kota Himsh kepadamu.” Maka Said menjawab, “Wahai Umar, aku memohon kepadamu dengan nama Allah agar mencoret namaku.”
Maka Umar marah, dia berkata, “Celaka kamu, kamu meletakkan perkara ini di bahuku kemudian kamu berlari dariku. Demi Allah, aku tidak akan membiarkanmu.”
Umar mengangkat Said sebagai garbenor Himsh, Umar bertanya kepadanya, “Aku akan menetapkan gaji untukmu.”
Said menjawab, ‘Apa yang aku lakukan dengan gaji itu wahai Amirul Mukminin? Pemberian dari Baitul Maal kepadaku melebihi keperluanku.” Said pun berangkat ke Himsh menunaikan tugasnya.
Tidak lama kemudian, Amirul Mukminin Umar bin Khatthab didatangi oleh orang-orang yang boleh dipercaya dari penduduk Himsh, Umar berkata kepada mereka, “Tulislah nama penduduk miskin dari Himsh agar aku boleh membantu mereka.”
Mereka menulis dalam sebuah lembaran, di dalamnya tercantum nama fulan dan fulan serta Said bin Amir.
Umar bertanya, “Siapa Said bin Amir?” Mereka menjawab, “garbenor kami.”
Umar menegaskan, “garbenor kalian miskin?”
Mereka menjawab, “Benar, di rumahnya tidak pernah dinyalakan api dalam waktu yang cukup lama.”
Maka Umar radhiyallahu ‘anhu menangis hingga air matanya membasahi janggutnya, kemudian dia mengambil seribu dinar dan memasukkannya ke dalam sebuah kantung. Umar radhiyallahu ‘anhu berkata, “Sampaikan salamku kepadanya dan katakan kepadanya bahwa Amirul Mukminin mengirimkan harta ini agar kamu boleh menggunakannya untuk memenuhi keperluanmu.”
utusan itu pun pulang dan mendatangi rumah Said dengan menyerahkan kantung dari Umar bin Khatthab. Said melihatnya dan ternyata isinya adalah dinar, maka dia menyingkirkannya lalu berkata, “Inna lillahi wa inna ilaihi raji’un.” Seolah-olah Said sedang ditimpa musibah besar atau perkara berat.
Istrinya datang tergopoh-gopoh dengan penuh kecemasan, dia berkata, “Apa yang terjadi wahai Said? Apakah Amirul Mukminin wafat?”
Said menjawab, “Lebih besar dari itu.” Istrinya bertanya, ‘Apa yang lebih besar?”
Said menjawab, “Dunia datang kepadaku untuk merusak akhiratku, sebuah fitnah telah menerpa rumahku.”
Istrinya berkata, “Engkau harus berlepas diri darinya.” Dia belum mengerti apa pun terkait dengan perkara dinar tersebut.
Said bertanya, “Kamu bersedia membantuku?” Istrinya menjawab, “Ya.”
Maka Said mengambil dinar itu, memasukkannya ke dalam kantung dan bahagikannya kepada kaum muslimin yang miskin.
Tidak  lama setelah itu, Umar bin al-Khatthab datang ke negeri Syam untuk mengetahui keadaannya. Ketika Umar tiba di Himsh, kota ini juga dikenal dengan Kuwaifah, bentuk kecil dari Kufah, kota Himsh disamakan dengan Kufah karena banyaknya keluhan penduduknya terhadap para gabenornya seperti yang dilakukan oleh orang-orang Kufah. ketika Umar tiba di sana, orang-orang Himsh bertemu dengan Umar untuk memberi salam kepadanya. Umar radhiyallahu ‘anhu bertanya, “Bagaimana dengan garbenor kalian?”
Maka mereka mengadukannya dan menyebutkan empat hal dari sikapnya, yang satu lebih besar daripada yang lain.
Umar berkata, “Apa keluhan kalian terhadap garbenor kalian”"
Mereka menjawab, “Dia tidak keluar kepada kami kecuali ketika sang sudah naik.”
Aku berkata, “Apa jawapanmu wahai Said?”
Said diam sesaat kemudian berkata. “Demi Allah, aku sebenarnya tidak suka mengatakan hal ini, akan tetapi memang harus dikatakan. Keluargaku tidak mempunyai pembantu. Setiap pagi aku menyiapkan adunan utk mereka. kemudian aku menunggunya beberapa saat sampai ia mengembang, kemudian aku membuat roti untuk mereka. kemudian aku berwudhu dan keluar untuk masyarakat.”
Umar berkata, aku pun berkata kepada mereka, “Apa yang kalian keluhkan darinya juga?”
Mereka menjawab, “Dia tidak menerima seorang pun di malam hari.” Aku bertanya kepada Said, “Apa jawapanmu wahai Said?”
Said berkata, “Demi Allah. aku juga malu mengatakan hal ini. Aku telah memberikan siang bagi mereka, sedangkan malam maka aku memberikannya kepada Allah
Aku bertanya. “Apa lagi yang kalian keluhkan darinya?”
Mereka menjawab, “Dia tidak keluar kepada kami satu hari dalam sebulan.”
Aku bertanya, “Apa ini wahai Said?”
Said menjawab, “Aku tidak mempunyai pelayan wahai Amirul Mukminin, aku pun tidak memiliki pakaian selain yang melekat di tubuhku ini. Aku mencucinya sekali dalam sebulan, dan menunggu sampai kering, baru kemudian aku keluar di petang hari.”
Kemudian aku bertanya, “Apa lagi yang kalian keluhkan darinya?”
Mereka menjawab, “Terkadang dia jatuh pengsan sehingga tidak ingat terhadap orang-orang di sekitarnya.”
Aku bertanya, “Apa ini wahai Said?”
Said menjawab, “Aku menyaksikan kematian Khubaib bin Adi ketika aku masih musyrik, aku melihat orang-orang Quraisy mencincang jasadnya sambil berkata kepadanya, ‘Apakah kamu ingin Muhammad ada di tempatmu ini? Lalu dia menjawab, ‘Demi Allah, aku tidak ingin berada di antara keluarga dan anak-anakku dalam keadaan tenang sedangkan Muhammad tertusuk oleh sebuah duri.’ Demi Allah setiap aku teringat hari itu, yakni ketika aku membiarkannya dan tidak menolongnya sehingga aku sentiasa dikejar ketakutan bahwa Allah tidak akan mengampuniku, maka aku pun pengsan.”
Saat itu Umar radhiyallahu ‘anhu berkata, “Segala puji bagi Allah yang membenarkan dugaanku kepadamu.”
Kemudian Umar radhiyallahu ‘anhu memberinya seribu dinar agar dia gunakan untuk memenuhi keperluannya.
Istrinya melihatnya, dia pun berkata, “Segala puji bagi Allah yang telah mencukupkan kami dari pelayananmu, penuhilah keperluan kami dan ambillah seorang pelayan.”
Said berkata kepadanya, “Apakah kamu mau aku tunjukkan kepada yang lebih baik dari itu?” Istrinya balik bertanya. ‘Apa itu?”
Said berkata. “Kita memberikannya kepada siapa yang membawanya kepada kita, kita lebih memerlukan hal itu.”
Istrinya bertanya. ‘Apa maksudmu?”
Said menjawab, “Kita berikan kepada Allah dengan cara yang baik.”
Istrinya berkata, “Setuju dan semoga Allah membalasmu dengan kebaikan.”
Said tidak meninggalkan majlisnya hingga dia membagi dinar tersebut di beberapa kantong. lalu dia berkata kepada salah seorang anggota keluarganya, “Berikanlah ini kepada janda fulan, berikanlah ini kepada anak-anak yatim fulan, berikanlah ini kepada keluarga fulan, berikanlah ini kepada orang-orang miskin dari keluarga fulan.”
Semoga Allah meridhai Said bin Amir al-Jumahi, dia termasuk orangorang yang mementingkan saudaranya sekalipun dia sendiri memerlukan.’
SubhanAllah,betapa hebatnya sahabat Rasulullah.inilah ciri-ciri  pemimpin yang sebenar yang sangat sukar dicari zaman sekarang.even ana sendiri un tak mampu nak contohi teladan Said bin Amir,seorang hamba Allah yang sanggup menjual dunia untuk akhirat.MasyaAllah..

Saturday, 30 March 2013

kembali

Assalamualaikum,asif mr blog,dah lama ana x menconteng kat wall ni.bukan x rindu,bukan x nak menulis,cuma kadang2 diri ini perlukan sedikit waktu untuk muhasabah.yelah,melalui blog ni,ana menaip lagaknya seperti seorang daie,.tapi bila di dunia luar,ana jadi sebaliknya.jadi ana buat keputusan untuk 'berehat sekejap' menjadi typer .ana x nak bila di hadapan sahabat,di hadapan keluarga ,ana dipanggil hipokrit,apa lagi di hadapan Allah.mesti akan rasa frust,kecewa bila Tuan kita sendiri x ingin memandang hamba yang diciptakanNya.nauzubillah

Allah sendiri telah berfirman
"...mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?(itu) sangatlah dibenci Allah jika kamu mengatakan apa yang kamu tidak kerjakan."(As-saff:2-3)

selama hampir sebulan ana sembunyikan diri dari laman blog.bila dilihat dalam blog ana,banyak post2 islamik,ayat2 cinta dari Allah.ya!memang jari2 ini yang menaip semua itu,namun adakah hati ini turut berbicara sedemikian?jika direnungkan,apa yang dapat disimpulkan.

ANA BELUM LAGI MENGGUNAKAN SEPENUH HATI ANA UNTUK MENCINTAI DAN MENJADI HAMBA ALLAH.

Astaghfirullah al azim.. T.T

ana menipu diri sendiri,dan ana juga menipu Allah!
-dalam blog,ana pernah menyeru sahabat untuk sentiasa ingat Allah di waktu senang dan susah,tapi hakikatnya ana sendiri yang lupa Allah waktu senang,dan bila susah ana kembali ingat Allah.malunya ana dengan Allah.

-dalam blog,ana menyeru sahabat untuk bersabar dengan ujian Allah,tapi hakikatnya ana sendiri yang mengeluh disaat Allah timpakan ujian.

-dalam blog,ana menyeru untuk contohi sifat2 Rasulullah SAW,,tapi hakikatnya ana sendiri malas untuk berselawat.ana lebih suka layan muzik dpd selawat.

-dalam blog,ana menyeru supaya bangun malam,qiam.tapi hakikatnya ana sendiri susah nak berbuat demikian.mungkin dosa2 ana yang terlalu byk hingga membuatkan hati ana berat untuk bangun mengingat Allah.

nauzubillah,semoga x tergolong dalam golongan 'mereka' berdasarkan firman Allah:
"mereka menipu Allah dan orang2 beriman,padahal mereka hanyalah menipu diri sendiri tampa mereka sedari."(al-Baqarah:9)

malu dengan Allah.selama ni Allah lah yang banyak berikan ana nikmat kehidupan..tapi ana membalasnya dengan penipuan.astaghfirullah..



selama bertahun-tahun,ana masih lagi x mampu nak kikis semua sifat2 jahiliyyah yang bersarang dalam hati.inshaAllah,i'm trying to be khalifah dan abid seperti yang disuruh Allah:

"Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepadaKu."(Az-Zariyat:56)

cakap memanglah senang,tapi nak buat tu susah !

ya,x dinafikan dalam usaha kita untuk berhijrah memang banyak halangan dan tarikan.tapi apa yang pasti,tarikan yang kuat itulah banyak mengajar erti untuk menjadi daie yang sebenar.daie yang betul2 bersedia hadapi segala dugaan,ujian,cabaran semata2 mengharap keredhaan Allah.Daie yang kental,dan tidak putus asa dalam menegakkan agama Allah.menjadi daie yang bukan sahaja bertumpu kepada agama,namun kepada ilmu.kerana ilmu juga sebahagian dpd agama.

di kesempatan ni juga,ana ingin memohon maaf atas segala salah silap dan salah kepada sahabat sama ada yang mengenali ana atau x.ana doakan semoga kita semua diberi kekuatan untuk terus menjadi daie yang bukan hanya sekadar pada nama..tapi menjadi daie yang bersandarkan amanah dan tanggungjawab.ameen..

inshaAllah,jumpa lagi untuk penulisan yang seterusnya.inshaAllah,jazakumullahukhair :)
Assalamualaikum,

#kalau sebelum ni menggunakan panggilan diri 'aku'/'saya',namun kali ni lebih selesa dengan panggilan 'ana'. :)


Tuesday, 12 February 2013

Ibrah dari Bumi Kerinduan




Bismillah..dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.hanya kepadanya segala pujian,hanya kepada kita berserah.selawat dan salam ke atas junjungan Rasulullah saw serta kepada keluarga Baginda saw.
Assalamualaikum wbt..kaifa halukum?

Alhamdulillah,setelah diberi nikmat untuk bermujahadah meneroka bumi Mesir selama 9 hari..banyak input yang ana dan sahabat dapat untuk diserap ke dalam hati,inshaAllah!
Pengalaman yang ana paling takkan lupakan adalah waktu pendakian di Jabal Musa kerana pengalaman tu banyak mengajar ana tentang erti kehidupan.kalau antum kenapa?sudilah bukak link ni dan seterusnya J



http://nazierahuda.blogspot.ru/2013/02/kembara-sinaiegypt.html


Camne?ana harap daripada apa yang antum baca,bermula dari “Musafir di bumi Mesir” hingga ke post ana yang latest sedikit sebanyak dpt memberi input kpd antum.dan jika ada peluang,jelajahlah bumi para nabi dan rasul.x akan rugi,lagi banyak manfaat adalah.yang penting niat tu.


Kat sini ana ada selitkan video sepanjang kami bertapak di bumi barakah,jom tengok?!tapi sebelum tu tekan button music pause dulu  kat bawah ni ye?hee

video

Ada 1 perkara yang ana nak kongsikan tentang apa yang paling ana akan kenang sampai bila2.ini berkenaan tentang “cakap lepas”.sebenarnya sebelum ana ke Mesir,salah seorang sahabat ana cakapla yang kita kena pakai cincin (bagi perempuan je) sebab nak elak diganggu.lepas tu ana dengan bangganyaaa cakap kat sahabat2 ana yang lain yang dah x perlu beli cincin sebab ana dah ada cincin.at last,bila sampai kat Mesir,cincin ana hilang.cincin emas pulak tu,Allah.Masya Allah..time tu Allah nak tegur ana yang kita kena waspada dan hati2 time berbicara.HasbiAllahufatawakkal a’la Allah.

And 1 lagi,sebelum ana Mesir juga ,ana buat solat istikharah .sama ada ke Mesir atau just rehat kat Moscow.ana buat solat tu sebab sebelum ni kaki ana sakit and di’operated’.ana takot kalau ke sana,kaki ana makin teruk.even berjalan ke kelas pun dh terasa sakit,apa lagi nak mengembara.last2  naluri ana berkata “pergi Mesir!”.time tu juga ana berubah fikiran.
Sebaik saja ana menjejakkan kaki ke Mesir,sepanjang pengembaraan ana,hanya sekali je kaki ana sakit.itupun time mendaki Jabal Musa.lepas tu dah x rasa sakit dah sampailah hari yang ke 9.

Tapi,sebaik sahaja ana menjejakkan kaki ke Domodedovo airport,Moscow tiba2 terasa sakit kat kaki ni.Allah je yang tahu.aneh kan?tapi tulah,betapa berkatnya bumi Mesir,bumi kesaksian dakwah para nabi dan rasul.mungkin ni adalah sign daripada Allah.masyaAllah..SubhanAllah!Alhamdulillah

inshaAllah kami akan datang lagi
Alhamdulillah,kembara kami berjalan baik dan dipermudahkan Allah.semoga di waktu yang lain Allah akan izinkan kami untuk bertapak lagi di bumi kerinduan.amin..

sekian dari insan yang serba kekurangan.barakAllahufikum
wasalamualaikum wbt


Monday, 11 February 2013

kembara sejarah Nabi Yusuf a.s dan Qarun di Fayoum,Egypt


Bismillah..
2 hari sebelum kami kembali ke moscow,kami sempat berkunjung ke Fayoum.perjalanan hampir 2 jam dari Cairo .(dah hampir sama jarak hostel ana ke kelas) .



fayoum diambil daripada perkataan 'alfun' dan 'yaum' yang bermaksud seribu tahun.nama ini berkait rapat dengan sejarah Nabi Yusuf a.s.kalau antum nak tahu lebih lanjut tentang sejarah Nabi Yusuf a.s,bolehla check it out dalam surah yusuf:4-101.ingat x kisah Nabi Yusuf yang dibuang oleh saudaranya ke dalam perigi lalu dia dijual dengan harga yang murah oleh saudagar di mesir(fayoum).berdasarkan surah yusuf,Nabi Yusuf hanya dijual dengan harga beberapa dirham.

Fayoum kaya dengan hasil pertanian dan penternakan sejak zaman Nabi Yusuf a.s lagi dan Nabi Yusuf a.s telah membina 12 kincir air untuk pertanian.sedikit cerita tenang Nabi Yusuf a.s.jika ditanya manakah nabi yang paling handsome ,mestila kita akan menjawab nabi yusuf a.s kan.tapi sebenarnya yang paling handsome adalah nabi kita,Nabi Muhammad SAW.cuma Allah SWT tidak menzahirkan kekacakan Nabi Muhammad SAW..jika Allah menzahirkan kekacakan Baginda di hadapan penduduk,pastilah mereka akan mati akibat terpegun melihat kekacakan Baginda SAW .

mcm kat kampung ana je suasana ni

salah satu kincir air yang dibina Nabi Yusuf a.s

rimbunan pokok zaitun


di Fayoum juga terkenal dengan kisah Qarun,Qarun merupakan sepupu Nabi Musa a.s dan beragama islam.untuk kisah ni,antum boleh rujuk surah ke 28,surah al-Qasas:76-82.pada mulanya dia hanyalah seorang yang miskin,sering beribadah kepada Allah SWT.hinggalah Allah mengurniakan nikmat kekayaan ke atasnya ,dia menjadi lupa diri dan mengatakan bahawa kekayaan itu adalah dari usahanya sendiri,bukan dari Allah SWT.dia juga sering menunjuk-nunjuk kekayaannya dan hartanya,.bagi orang2 yang berkeinginan dengan dunia ,mereka pasti akan merasa cemburu dengan kekayaan yang dimiliki Qarun dan menganggap kekayaan itu sangatlah menuntungkan,tapi bagi mereka yang memiliki ilmu,mereka akan menganggap bahawa kesenangan dunia itu adalah ujian Allah sedangkan pahala di sisi Allah itu lebih baik.

tasik Qarun



Qarun menjadi tamak dengan hartanya sehingga dia enggan membayar zakat,keadaan ini mengundang kemurkaan Allah lalu Allah menenggelamkan seluruh harta kekayaan qarun dan bandar Qarun ke dalam bumi.Itulah Allah,tiada siapa mampu mengatasi hukuman kepada orang yang dikehendakinya. di sini kami berkunjung ke Temple of Qarun,yang dibina semula sewaktu zaman tamadun Yunani.

bandar Qarun yang ditenggelamkan

temple of Qarun



so ibrah yang dapat ana ambil dari Fayoum ni,kesenangan dalam kehidupan dunia merupakan ujian dari Allah.ingat,Allah berikan kita nikmat dan kekayaan bukan untuk menunjuk-nunjuk,tetapi untuk melihat penerimaan hambanya terhadap nikmat itu dan kebanyakan manusia menjadi tewas dan tidak bersyukur dengan nikmat yang Allah berikan.

Dan katakanlah,"segala puji bagi Allah,dia akan memperlihatkan kepadamu tanda-tanda (kebesaran)-Nya ,maka kamu akan mengetahuinya.Dan Tuhanmu tidak lengah terhadap apa yang kamu kerjakan."(surah an-Naml:93)
                                                                                                                                                







Sunday, 10 February 2013

Kembara Iskandariah,Egypt


Bismillah..assalamualaikum wbt.makin lama ana di Mesir,makin berat hati ana untuk balik ke moscow.tapi apakan daya ,perjuangan masih panjang.bukankah kita dicipta untuk beribadah kepada Allah dan mununtut ilmu pun merupakan salah 1 ibadah yang mendekatkan diri kepada Allah.kan3 ?hehe

Tayyib,inshaAllah kali ni ana nak share musafir ana dan sahabat ke Iskandariah ataupun alexander.perjalanan memakan masa lebh kurang 2 jam setengah.lskandariah terkenal sebagi bandar persisir air,macam terengganu juga.jika bandar Kuala Terengganu mengadap Laut China Selatan,bandar ni menghadap Laut mediteranean.pantainya memang lawa,jernih airnya .masyaAllah.bumi yang berkat.

Laut Mediterannean



 Di sini kami sempat melawat Montaza.masyaAllah,subhanAllah..lawa.dikelilingi taman dan di sini juga terletaknya istana Raja Farouk,raja terakhir Mesir.sambil menikmati keindahan alam,kami bertaaruf dengan musyrif yang membawa kami ,Ustaz Muaz
Istana Raja Farouk,Montaza
.seterunya kami melawat pula maktabun atau perpustakaan yang terbesar di afrika


maktabun
 dan akhirnya kami berkunjung ke Qatbiey Qalaah,sebuah kubu yang dibina oleh Raja Qatbiey di persisir pantai sebagai pusat perdagangan.
nampak qalaah ?ala,kat sane tu...

kita telah dijodohkan untuk berjumpa!



Alhamdulillah,dapat juga kami menjamu selera dengan seafood dari laut mediteranean !memang fresh,sedap,lazat,enak.dan kenyang,..alhamdulillah.haih,kalau kat moscow susah benar nak cari seafood yang fresh.kalau ada,mesti mahal.


jemput makan..



 setelah kenyang,kami seterusnya berkunjung ke Makam Luqman Nur Hakim dan Makam Nabi Daniel.Alhamdulillah..

makam Luqman Nur Hakim

Luqman Nur Hakim merupakan salah seorang hamba Allah yang tidak mendapat gelaran nabi ,apa lagi Rasul.tapi namanya juga turut tercatat dalam al-Quran.(surah Luqman).

makam Nabi Daniel

Alhamdulillah,telah sempurna kembara kami di Alex.inshaAllah,lepas ni kita mengembara Fayoum pada coretan yang akan datang..

ilalliqa'!




Kembara Cairo,Egypt




Assalamualaikum wbt,alhamdulillah setakat ni Allah permudahkan perjalanan kami.

selepas ke Dahab,kami teruskan perjalanan ke Cairo.dalam pukul 1 pagi kami sampai ke Darul Rahim/Hayyu Sabi',tempat di mana kami bermalam sepanjang di cairo.


Darul Rahim :)

Alhamdulillah selesa!

sphinx

pyramid Giza

di Cairo,kami berpeluang melawat pyramid Giza dan sphinx.pyramid ni dibina sewaktu zaman firaun dan merupakan antara 7 keajaiban dunia !kerana binaan ni dibina tanpa menggunakan paku,tetapi bongkahan batu2.firaun laknatullah telah mengerah keras tenaga kaum bani israel untuk membia pyramid sebagai tanda kekuasaan dan kemegahan firaun yang mengangap dirinya sebagai tuhan sehingga Allah utuskan Nabi Musa untuk membebaskan bani israel dpd firaun dan seterusnya membawa firaun ke jalan yang benar.akibat keangkuhan firaun,akhirnya Allah melaknat firaun dan kisah firaun banyak di sebut dalam AQ.sebagai contoh,dalam surah ke 28,surah al-Qasas.terdapat 3 pyramid utama yang dibina firaun,kufu,kufra,mangkara.

daripada lawatan kami ke pyramid dan sphinx,dapatlah ana simpulkan sedikit ibrah yang dapat diambil dan dikongsi bersama.
menelusuri kisah firaun.,boleh dianalogikan sebagai ikan di laut dan di darat.di laut sebagai kehidupan dunia manakala di darat sebagai kehidupan akhirat.begitulah firaun,jika di dunia dia dikurniakan ilmu yang tinggi sehingga boleh membina binaan yang begitu unik namu di akhirat dia mendapat laknat Allah.
jikalau kita mempunyai ilmu dunia yang begitu tinggi sehingga mengalahkan professor namun kurangnya pegangan agama,itu x akan membawa kita ke mana2,di mata Allah kita tetap menjadi golongan yang rugi dan menzalimi diri sendiri.Allah SWT tidak memandang tinngginya ilmu seseorang,tapi dia memandang bagaimana keadaan hati kita sekembalinya kita menghadap Allah.adakah bersih?adakah dikotori dosa?adakah busuk baunya?Allahualam..

siapa x kenal masjid al-azhar?semua kenal kan..menarik sangat masjid ni.masjid ni berdekatan dengan university al-azhar.









dulu selepas ana dapat result SPM,ana memang berazam nak melanjutkan pelajaran di university al-azhar tapi rezeki ana berpihak kepada Moscow.masjid al-azhar ni berdekatan dengan masjid saidina hussain.sebaik ana melangkah masuk ke dalam masjid,apa yang membuatkan ana terpegun ,pelajar2 di sini asyik,bertadabbur dan bertasmi' Kalamullah.masyaAllah,waktu tu ana rasa bagaikan berada pada zaman kegemilangan kerajaan Turki Uthmaniyyah.terasa aura islam yang kuat waktu tu..SubhanAllah.di sana ana dan para sahabat dijemput untuk mendengar ustaz bertalaqin dengan penuntut .

masjid Hussain

di dalam masjid




makam Saidina Hussain
kemudian kami berkunjung pula ke masjid Hussain di mana letaknya hampir dengan masjid al azhar.dalam masjid inilah terletaknya makan Saidina Hussain,cucu kepada Rusulullah SAW.di sini kami berpeluang menunaikan solat mangrib dan isyak.selepas tu kami mula berbual dengan jemaah wanita masjid.sempat juga kami memperdengarkan bacaan surah al-Qiyamah kepada mereka,Alhamdulillah.rugilah kalau pergi ke masjid ni tanpa bertawasul di makam Saidina Hussain.hanya tubuhnya dimakamkan di situ manakala kepalanya dipercayai berada di Baghdad.




seterusnya kami berpeluang melawat makam2 ahlu bait.antaranya makan Sheikh soleh al jaafari.beliau berasal dari Sudan dan sewaktu hayatnya beliau sentiasa menghabiskan waktu untuk mengajar dan beribadah di masjid al azhar.beliau hanya keluar dari masjid itu jika ingin menunaikan haji dan umrah.MasyaAllah..menurut cerita dari ustaz,beliau telah bermimpi bertemu dengan Saidina Hussain sebanyak 55 kali dan bermimpi bertemu Rasulullah SAW beberapa kali .masyaAllah!dan beliau juga merupakan pengasas tarikat al-Jaafari.


Sheikh Soleh al-Jaafari

seterunya adalah makam Sultan Hanafi,garbenor Mesir bersama anaknya.namun kami tidak berpeluang untuk bertawasul di malam beliau kerana pintu makam ditutup.menurut cerita di dalam makam tersebut terdapat sebuah telaga yang digali oleh Sultan Hanafi.setelah digali,anaknya telah menuangkan air zam zam dari Mekah ke dalam telaga tersebut dan dengan kuasa Allah,air itu megandungi pH yang hampir sama dengan air zam zam.dan air itu x pernah kering malah air itu sering diambil sebagai minuman dan untuk membasuh lantai.habt kan kuasa Allah?tapi kenapa kita selalu je rasa bangga dengan diri sendiri padahal kita sangatlah lemah bahkan untuk gerakkan jari sahaja,kekuatan tu datangnya dari Allah.

"...ketahuilah bahawa semua kekuatan itu milik Allah."(an-Nisa':139)

makam Sultan Hanafi dan anaknya


banyak lagi makam yang ana dan sahabat lawat..kalau antum x keberatan,bolehla antum tengok dan hayati gambar yang ana tampalkan di wall coretan ana ni.


bertawasul di makam Sheikh Soleh al Jaaafari




sejarah Sheikh Soleh al-Jaafari


makam Sayyidah Zainab

makam imam Syafie



puncak masjid Imam Syafie berbentuk kapal kerana Imam Syafie suka merantau sewaktu hayatnya masih ada :)




di cairo,kami sempat singgah di embassy Malaysia,masyaAllah,ada restoran!kenapa ana terkejut dengan restoran makanan melayu?sebab kat embassy M'sia  russia x ada pun restoran.aha,apa lagi..kami kerjakan makanan kat sana habis2 hinggakan ustaz pun terlopong."ustaz,kat russia susah nak cari masakan camni,"itulah ayat yang selalu keluar dari mulut kali setiap kali berjumpa dengan masakan melayu ni.hee..malu pun ada.



embassy

banyak masjid yang kami sempat lawat sepanjang di Cairo.antaranya masjid sayyidah zainab,masjid ibn tulub,masjid ali pasha,masjid imam 4 mazhab,dan banyak lagi..ana dah lupa nama masjid tu.tak terkira dibuatnya !kat cairo juga terdapat kilang kristal yang terbesar di Afrika,dinamakan Asfur.

Masjid al-Azhar


Masjid Hussain

yang ni antum boleh baca kan?hee

Masjid Ali Pasha

Masjid Amru ibn Asr

Masjid Syyidah Zainab

Masjid Marmar
Masjid Ibn Tulun





kalau sebut pasal nisa' ataupun perempuan ,mesti selalu dikaitkan dengan shoping kan?ha..begitu juga kami!di sini kami bershoping di khan khalili,terletaknya hampir dengan masjid al azhar.sakannya shoping,smapaikan ustaz pun dah naik pening layan kami.maafla ustaz,kami bukan selalu nak sampai ke bumi bertuah.antara yang kami beli termasuklah jubah,tudung,keychain,banyak lagilah.setiap orang ,penuh tangan dengan beg2 plastik.haih,orang perempuan memang kuat nafsu shoping,memang x dinafikan lagi.


Lagi satu,makanan kat Mesir ni memang terbaikla..tak caye?tengok ni..




macam kat m'sia dah..

makarona.Masya Allah,sangat sedap!

ha...sape cakap kat Mesir xde masakan M'sia?ni buktinya..
ana rasa dah cukuplah ana pos sal makanan ni,kan ada yang x boleh tidur pula nanti.k,inshaAllah,serba sedikit ana kongsikan dari Cairo.and lepas ni ana nak kongsikan dari Alexander/Iskandariah..inshaAllah